ΑΣΦΑΛΙΣΗ AYTOKΙNΗTOY - ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Το αυτοκίνητο είναι ένα περιουσιακό στοιχείο κάθε οικογένειας το οποίο λόγω της φύσης του και της κίνησης του είναι εκτεθιμένο σε πολλούς κινδύνους. Είναι ένα από τα αντικείμενα που για να το αποκτήσουμε έχουμε ξοδέψει αρκετά έως πολλά χρήματα και ουσιαστικά οφείλουμε να το προστατέψουμε από τους αστάθμητους παράγοντες που κινδυνεύει όπως ατυχήματα, τρακαρίσματα, κλοπή, θραύση κρυστάλλων, φυσικά φαινόμενα, χαλάζι, τρομοκρατικές και κακόβουλες ενέργειες. Όλα τα ανωτέρω είναι γνωστό ότι είναι δαπανηρά και εδώ είναι που έρχεται ο θεσμός της ασφάλισης ώστε να μας καλύψει εφ όσον έχουμε επιλέξει την προστασία από τους αναφερόμενους κινδύνους.

ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός ότι τα πολυνομοσχέδια που κατά καιρούς ψηφίζονται, αποτελούν συνήθως μια δέσμη νόμων, που αφορούν ποικίλες πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Στο πιο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή, ανάμεσα στα ακανθώδη ζητήματα, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικές με τις εταιρείες παροχής Οδικής Βοήθειας, που μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στον ασφαλισμένο και στον καταναλωτή.

Πιο συγκεκριμένα, ορίζονται λεπτομερώς αρκετοί παράγοντες της εύρυθμης λειτουργίας των εταιριών παροχής οδικής βοήθειας. Για παράδειγμα, θεσπίζεται τσουχτερό πρόστιμο για άτομα ή εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες οδικής βοήθειας χωρίς να κατέχουν τη σχετική νόμιμη άδεια λειτουργίας, ενώ πρόστιμα προβλέπονται και για την δήλωση ψευδών στοιχειών. Κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ασφαλισμένους, είναι ότι βάσει του νέου νόμου οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών οδικής βοήθειας έχουν πλέον την υποχρέωση να παρέχουν “άμεση και ποιοτική οδική βοήθεια”. Με αυτό τον όρο, ο νόμος προβλέπει πώς οι σχετικές εταιρίες οφείλουν να ανταποκρίνονται στις αιτήσεις των πελατών τους με το κατάλληλο προσωπικό, εντός το πολύ μιας ώρας, διαφορετικά υπάρχει η δυνατότητα καταγγελίας και σχετικού προστίμου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟ

Το επασφάλιστρο νέου οδηγού δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια μικρή επιβάρυνση στην ασφάλεια αυτοκινήτου που πληρώνουμε, προκειμένου να παρέχεται η κάλυψη και στον οδηγό που κάνει τα πρώτα του βήματα στο τιμόνι.

Το σκεπτικό πίσω από την εφαρμογή του επισφαλίστρου είναι ο αυξημένος δείκτης ατυχημάτων που παρουσιάζουν οι νέοι οδηγοί. Λόγω της δεδομένης απειρίας των νέων οδηγών, οι ασφαλιστικές εταιρίες θεωρούν ότι είναι πιο επιρρεπείς στην πρόκληση ατυχημάτων, άρα και πιο ζημιογόνοι για τις ίδιες τις εταιρίες που θα κληθούν να πληρώσουν τα «σπασμένα». Έτσι, ενσωματώνουν στην ασφάλεια αυτοκινήτου ένα ακόμα ποσό, το οποίο ανταποκρίνεται στα αυξημένα κόστη αποζημείωσης που μπορεί να προκύψουν.

Ο πρώτος παράγοντας που οδηγεί στην ανάγκη ύπαρξης επασφαλίστρου νέου οδηγού είναι η ηλικία του. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιριών απαιτεί επασφάλιστρο από το 18ο της ηλικίας ενός οδηγού, μέχρι και το 23ο έτος του. Συνεπώς, η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι αισθητά ακριβότερη όταν ο ιδιοκτήτης και ο οδηγός ενός αυτοκινήτου ανήκει σε αυτό το ηλικιακό φάσμα. Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας είναι ο χρόνος έκδοσης του διπλώματος οδήγησης, καθώς η εταιρεία χρεώνει επασφάλιστρο μέχρι να συμπληρωθεί ένα έτος επό την ημερομηνία έκδοσης του διπλώματος, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κάποιος αποφασίζει να μάθει να οδηγεί στα 35 του, θα πληρώνει «τσιμπιμένη» ασφάλεια αυτοκινήτου για ένα χρόνο.

Σε περίπτωση που αποκρύψουμε σκόπιμα κάποιο από τα παραπάνω στοιχεία από την ασφαλιστική μας εταιρία, προκειμένου να μειώσουμε τα ασφάλιστρα μας, σε περίπτωση ατυχήματος θα μας βγει «ξινό». Η εταιρία θα αποζημειώσει μεν τον οδηγό του οχήματος που εμπλέκεται σε αυτό χωρίς να ευθύνεται, αλλά ταυχρόνα θα αξιώσει από μας την καταβολή ενός τσουχτερού προστίμου, ύψους ως και 60% των ετήσιων ασφαλίστρων. Με λίγα λόγια, μπορεί η ασφάλεια αυτοκινήτου να μας έρθει φθηνότερα, αλλά σε περίπτωση ατυχήματος θα ταλαιπωρηθούμε και θα κληθούμε να πληρώσουμε τα πάντα αναδρομικά.

Ωστόσο, υπάρχουν νόμιμοι τρόποι για να μειώσουμε το συνολικό κόστος των ασφαλίστρων που πληρώνουμε, ακόμα και αν έχουμε νέους οδηγούς στην οικογένειά μας. Κατ’αρχάς, δεν κοστολογούν όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες με τον ίδιο τρόπο το επασφάλιστρο, οπότε υπάρχει περίπτωση μια εταιρία που συνήθως παρουσιάζεται ακριβότερη, να χρεώνει το επασφάλιστρο λιγότερο από κάποια άλλη, συνήθως φθηνότερη, οπότε στην δεδομένη συγκυρία να αποδεικνύεται περισσότερο συμφέρουσα. Ακόμα, πολλές εταιρίες έχουν διαφορετική τιμολογιακή πολιτική, ανάλογα με το αν ο νέος οδηγός είναι και ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου. Αυτό που μας χρειάζεται λοιπόν, όταν αναζητάμε ασφάλεια αυτοκινήτου, είναι ένας έμπειρος και υπεύθυνος ασφαλιστικός σύμβουλος, ικανός να μας καθοδηγήσει και να μας μειώσει αποτελεσματικά τα ασφάλιστρα που πληρώνουμε.


ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΟΧΗΜΑ

    Πριν το ατύχημα

  • Φροντίστε να οδηγείτε έχοντας θεωρημένη την άδεια οδήγησης για την κατηγορία του οχήματός σας.
  • Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν ατυχήματα εφόσον διαπιστωθεί ότι το δίπλωμα οδήγησης είτε έχει λήξει είτε δεν είναι κατάλληλο για τον τύπο του οχήματος που οδηγείτε.
  • Οδηγείτε νηφάλιοι, έχοντας δεμένη τη ζώνη ασφαλείας σας ή φορώντας το κράνος σας ώστε να σας εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη διευθέτηση της ζημιάς από την ασφαλιστική.
  • Μετά το ατύχημα

    • Εάν έχετε κάποιο τροχαίο ατύχημα, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις παρακάτω ενέργειες:
    • Ειδοποιήστε την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή και παραμείνετε στον τόπο του ατυχήματος μέχρι να φθάσουν οι αρμόδιες αρχές
    • Βγάλτε φωτογραφίες της αρχικής θέσης των οχημάτων πριν τα μετακινήσετε, έστω και με το κινητό σας τηλέφωνο. Αυτό βοηθά τους εκκαθαριστές ζημιών να αποφανθούν για την υπαιτιότητα και την έκταση της ζημιάς.
    • Κάντε ενέργειες διευκόλυνσης της κυκλοφορίας προς αποφυγή δεύτερου ατυχήματος και μετακινείστε τα τρακαρισμένα οχήματα σε ασφαλές μέρος.
    • Ανταλλάξτε στοιχεία με τον/τους άλλους εμπλεκόμενους στο ατύχημα όπως ονοματεπώνυμο, αριθμό κυκλοφορίας, σταθερό και κινητό τηλέφωνο, ασφαλιστική εταιρεία.
    • Αν υπάρχουν μάρτυρες που μπορούν να περιγράψουν πως έγινε το συμβάν, κρατείστε τα στοιχεία τους.
    • Συμπληρώστε το έντυπο της Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος και οι δύο οδηγοί.
    • Φροντίστε να κατατεθεί το συντομότερο στην Ασφαλιστική σας Εταιρεία. Σε περίπτωση υλικών ζημιών και όταν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών, πρέπει μέσα σε 24 ώρες να τον ενημερώσετε για όλες τις σχετικές πληροφορίες με τον πιο κατάλληλο τρόπο ή μέσω του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος

    • Καλέστε την φροντίδα ατυχήματος για καταγραφή της δήλωσης ατυχήματος και μεταφορά του οχήματος στο συνεργείο της επιλογής σας, εφόσον εξαιτίας της σύγκρουσης το όχημά σας δεν μπορεί να μετακινηθεί.

    • Το τηλέφωνο της φροντίδας ατυχήματος αναγράφεται σε εμφανές σημείο στο ασφαλιστήριο του οχήματός σας.

    • Αν δεν επιληφθεί η Φροντίδα Ατυχήματος, ενημερώστε οπωσδήποτε τον ασφαλιστή σας το συντομότερο δυνατόν για το ατύχημα.

    • Πριν την επισκευή του αυτοκινήτου σας επικοινωνήστε με τον ασφαλιστή σας για να κλείστε ραντεβού με πραγματογνώμονα.